Przepis na obniżenie poziomu cukru

UWAGA: Zastosowanie ziół w leczeniu i kontrolowaniu cukrzycy ma wielowiekową tradycję i doświadczenie. Należy jednak pamiętać, że jest to działanie tylko wspomagające. W żadnym wypadku nie może zastąpić insuliny lub doustnych leków przeciwcukrzycowych zapisanych przez lekarza diabetologa.

Serwis glukoza.pl nie ponosi odpowiedzialności za stosowanie przepisu bez konsultacji lekarza diabetologa.

Poniżej przepis na obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Rp.

Liść borówki czarnej (Fol. Myrtilli) 150,0

Koszyczek rumianku (Anth. Chamomillae) 100,0

Naowocnia fasoli (Peric. Phaseoli) 50,0

Rutwica lekarska (Hb. Galegae) 50,0

Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri) 50.0

Korzeń mniszka (Rad. Taraxaci) 50,0

Liść szałwi (Fol. Salviae) 50,0

Ziele dziurawca (Hb. Hyperici) 50.0

Znamię kukurydzy (Stigma Maydis) 50.0

Kwiat jasnoty białej (Fl. Lamii albi) 20,0

Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku. Naparzać pod przykryciem 1/2 godz, przecedzić, pić gorące po jedzeniu 2 – 3 razy dziennie. Nie słodzić

 

Źródło: Poradnik Ziołowy O. Grzegorz Franciszek Sroka

Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych (1988)

 

data-matched-content-rows-num=”3″ data-matched-content-columns-num=”3″

Podobne wpisy