Jarmuż – źródło witamin i kwasu foliowego.

 Jarmuż – warzywo należąca do rodziny kapustnych. Jeden z najstarszych odmian użytkowych z tego gatunku. Liście jarmużu nadają się do spożycia dopiero po pierwszych przymrozkach, kiedy tracą gorzki smak. Roślina dwuletnia, którą uprawiać można również w skrzynce na balkonie. 

 Jarmuż to skarbnica białka, błonnika, witamin. Zawiera duże ilości: witaminy C (odpowiada za odporność organizmu), witaminy K (wpływa na stan kości i prawidłową krzepliwość krwi), a także sól mineralną (wapń i potas). Dodatkowo zawiera silne przeciwutleniacze mające właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Bardzo ważnym składnikiem w jarmużu jest wysokie stężenie kwasu foliowego. Kwas foliowy, inaczej witamina B9, witamina B11 lub folacyna, jest potrzebny każdemu człowiekowi, wszystkim komórkom organizmu. Niestety prawie wszyscy cierpią na niedobór tej witaminy. Brak kwasu foliowego szczególnie groźne jest dla kobiet w ciąży. Może bowiem spowodować poważne wady płodu. Osoby chore na cukrzycę mają szczególną tendencję do niedoboru witamin z grupy B. Dlatego kobieta z cukrzycą powinna, przyjmować kwas foliowy już na miesiąc przed zajściem w ciążę, a potem w pierwszych 3 miesiącach ciąży (według zaleceń lekarza)

Jak widać jarmuż to warzywo bardzo dużym potencjale odżywczym. Dlatego polecane jest wszystkim, a w szczególności diabetykom. Należy go termicznie obrabiać bardzo krótko, żeby zachował jak najwięcej witamin. Liście jarmużu myjemy, odrywamy grube łodygi, liście drobimy i gotujemy na parze 3 – 4 minuty. Tak przygotowany, dodajemy do sałatek lub posypujemy kanapki. Można poddusić na łyżce oleju z czosnkiem i podawać do mięs. Może być dodatkiem do zup, sosów czy koktajli. Zachęca się rodziców dzieci z cukrzyca typ 1, aby dodawali go kiedy sie da w codziennej diecie..

 

 

 

data-matched-content-rows-num=”3″      data-matched-content-columns-num=”3″

Podobne wpisy