Drożdże piwne na hipoglikemię
data-matched-content-rows-num=”3″ data-matched-content-columns-num=”3″
data-matched-content-rows-num=”3″ data-matched-content-columns-num=”3″
Cukrzyca jest silnym czynnikiem ryzyka udaru mózgu, zarówno niedokrwiennego, jak i krwotocznego. Podwyższone stężenie glukozy stwierdza się u ponad 60% chorych hospitalizowanych z powodu ostrego udaru mózgu. Około 20% przypadków hiperglikemii…
Nietolerancja glukozy to nie cukrzyca, ale ostrzeżenie, które może doprowadzić do rozwoju choroby. Wiedza, jak utrzymać prawidłowy poziom cukru, poprzez zmianę stylu życia (dieta, aktywność sportowa), może pomóc w powstrzymaniu…
Próg nerkowy – sytuacja, w której dochodzi do przekroczenia ilości danej substancji, tzw. wartości granicznej znajdującej się w osoczu krwi. Powoduje to przedostanie się danej substancji (składnika) do moczu. Cukier…
SŁODYCZ WIEDZY to Ogólnopolski Program Stypendialny realizowany przez Towarzystwo Pomocy Dzieciom i Młodzieży z Cukrzycą. Stypendium może otrzymać każdy uczeń chory na cukrzycę. Jest przyznawane w trzech kategoriach – szkoły podstawowej,…
Doustny test obciążenia glukozą, inaczej krzywa cukrowa. Test tolerancji glukozy lub krzywa glikemiczna to jedno z podstawowych badań wykonywanym u osób, które mają nieprawidłowe stężenie cukru we krwi lub są…
Jak przeliczać popularne produkty żywnościowe z Korei w diecie diabetyka? Zapoznaj się z tabelami. Opracowane do prawidłowego zaplanowania diety oraz kontrolowania kaloryczności dla diabetyków przez m.in. Koreańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne, Koreańskie Stowarzyszenie Dietetyczne, Koreańskie Towarzystwo Żywienia…