wymiennik węglowodanowy – tabele
1 Wymiennik Węglowodanowy (WW) jest to taka porcja produktu, która zawiera 10g węglowodanów przyswajalnych.
Ilość węglowodanów przyswajalnych liczymy odejmując od węglowodanów ogółem zawartość błonnika pokarmowego. Poniżej tabele wymienników węglowodanowych
Produkty |
Ilość w gr |
Miara |
Ilość ww |
Ilość produktuzaw 1 ww |
---|---|---|---|---|
Mleko i produkty mleczne |
||||
Mleko 2% tł | 200 |
1 szklanka |
1 WW |
200 g – 1 szklanka |
Śmietana 12% tł |
15 | 1 łyżka | 0 WW | 250 g – 1 kubek |
Jogurt naturalny | 120 | 1 małe opak | 0,7 WW | 160 g |
Jogurt truskawkowy 1,5% tł |
120 | 1 małe opak | 1 WW | 120 g |
Kefir 2% tł | 200 | 1 szklanka | 0,9 WW | 210 g |
Maślanka | 200 | 1 szklanka | 0,9 WW | 210 g |
Ser Camembert | 120 | 1 krążek | 0 WW | |
Ser Edamski | 25 | 1 plaster | 0 WW | |
Ser twarogowy chudy | 20 | 1 łyżka stołowa | 0 WW | 300 g |
Ser typu „Feta” | 130 | pół opak | 0 WW | 1000 g |
Serek homogenizowany, pełnotłusty | 200 | 1 opak | 0,6 WW | 340 g |
Lody śmietankowe | 50 | 1 kulka | 0,9 WW | 56 g |
Jaja |
||||
Jajko kurze | 50 | 1 szt | 0 WW | |
Mięso i produkty mięsne |
||||
Wątroba wieprzowa | 100 | 0,3 WW | 340 g | |
Wątroba wołowa | 100 | 0,4 WW | 250 g | |
Wątróbka z kurczaka | 100 | 0 WW | ||
Pasztet pieczony | 20 | 1 cienki plasterek | 0,2 WW | 100 g |
Kotlet schabowy, panierowany | 120 | 1 średni | 1,8 WW | 67 g – 1/2 kotleta |
Produkty rybne |
||||
Śledź w śmietanie | 100 | 0,5 WW | 200 g | |
Produkty zbożowe |
||||
Mąka pszenna | 100 | 2/3 szklanki | 7,1 WW | 14 g – 1 łyżka |
Mąka żytnia | 100 | 2/3 szklanki | 7,1 WW | 14 g – 1 łyżka |
Kasza gryczana | 100 | 2/3 szklanki | 6,3 WW | 16 g – 1 łyżka |
Kasza jęczmienna | 100 | 2/3 szklanki | 6,8 WW | 15 g – 1 łyżka |
Kasza manna | 100 | 2/3 szklanki | 7,4 WW | 13 g – 1 płaska łyżka |
Ryż biały | 100 | niepełna szklanka | 7,6 WW | 13 g – 1 płaska łyżka |
Ryż brązowy | 100 | niepełna szklanka | 6,8 WW | 14 g – 1 łyżka |
Makaron dwujajeczny | 70 | szklanka | 5WW | 15 g – pół szklanki (zależy od rodzaju makaronu) |
Płatki pszenne | 30 | 3 łyżki | 2,1 WW | 14 g – 1 i 1/2 łyżki |
Płatki kukurydziane | 25 | 2/3 szklanki | 1,9 WW | 13g – 4 łyżki |
Płatki owsiane | 30 | 3 łyżki | 1,9 WW | 16 g – 1 i 1/2 łyżki |
Płatki jęczmienne | 30 | 3 łyżki | 2,1 WW | 14 g – 1 i 1/2 łyżki |
Chrupki kukurydziane | 100 | 7 WW | 15 g – 3 garście | |
Otręby pszenne | 7 | 1 łyżka | 0,1 WW | 50 g |
Musli z suszonymi owocami | 45 | 3 łyżki | 2,9 WW | 15 g – 1 łyżka |
Musli z rodzynkami i orzechami | 45 | 3 łyżki | 2,4 WW | 18 g – 1 czubata łyżka |
Pieczywo |
||||
Chleb żytni pełnoziarnisty | 35 | 1 kromka średniej wielkości | 1,6 WW | 22g – cienka kromka |
Chleb żytni jasny | 30 | 1 kromka średniej wielkości | 1,6 WW | 20 g – kromka o wymiarach 10x7x1 cm |
Chleb żytni staropolski | 30 | 1 kromka średniej wielkości | 1,4 WW | 21 g – cienka kromka |
Pumpernikiel | 40 | 1 kromka średniej wielkości | 2 WW | 20 g – pół kromki |
Chleb graham | 30 | 1 kromka średniej wielkości | 1,3 WW | 25 g – kromka o wymiarach 9,5x10x1 cm |
Chleb pszenny | 25 | 1 kromka średniej wielkości | 1,3 WW | 20g – kromka o wymiarze 8x11x0,5 cm |
Bagietki | 50 | 1/4 szt | 2,9 WW | 20g – 5×4,5×6 cm |
Bułki grahamki | 50 | 1 mała szt | 2,5 WW | 20g – 1/3 sztuki |
Kajzerka | 50 | 1 szt | 2,7 WW | 18 g – około 1/3 sztuki |
Ciabatta | 100 | 1 średnia szt | 5,7 WW | 18 g – 1/5 sztuki |
Pieczywo tostowe | 30 | 1 kromka | 1,7 WW | 17g – 2/3 sztuki |
Chałka | 30 | 1 średniej wielkości kromka | 1,8 WW | 16 g – 1 cienka kromka |
Warzywa |
||||
Bakłażan | 300 | 1 sztuka długości dłoni | 1,1 WW | 280 g |
Bób | 80 | 1 garść | 0,7 WW | 120 g – około 1 szklanka |
Brokuły | 500 | 1 szt | 1,4 WW | 370 g |
Brukselka | 17 | 1 szt | 0 WW | 300 g |
Burak | 140 | 1 średnia szt | 1 WW | 140 g – 1 szt |
Cebula | 120 | 1 szt duża | 0,6 WW | 200 g – 2 szt średnie |
Chrzan | 100 | 1 WW | 100 g | |
Cukinia | 700 | 1 duża szt | 1,5 WW | 450 g |
Cykoria | 80 | 1 szt | 0,2 WW | 320 g – 4 szt |
Dynia | 100 | 0,5 WW | 200 g | |
Fasolka szparagowa | 100 | 0,4 WW | 270 g | |
Groszek zielony | 100 | 1,1 WW | 90 g | |
Groszek konserwowy | 150 | 1 szklanka | 1,5 WW | 100g |
Kalafior | 500 | 1/2 szt | 1,3 WW | 380 g |
Kalarepa | 250 | 1 średnia szt | 1,1 WW | 230 g |
Kapusta biała | 250 | 1/4 główki o wadze 1 kg | 1,2 WW | 200 g – 1/5 główki o wadze 1 kg |
Kapusta czerwona | 250 | 1/4 główki o wadze 1 kg | 1 WW | 250 g – 1/4 główki o wadze 1 kg |
Kapusta pekińska | 50 | 1 liść | 0 WW | 770 g – 1 duża sztuka |
Kapusta kiszona | 120 | 1 szklanka | 0,1 WW | 770 g |
Kukurydza w kolbach | 100 | 1 sztuka | 2 WW | 50 g – 1/2 szt |
Kukurydza konserwowa | 170 | 1 szklanka | 3,3 WW | 50 g – około 3 łyżki |
Marchew | 50 | 1 średnia szt | 0,2 WW | 200 g – 2 duże lub 4 średnie szt |
Ogórek | 50 | 1 średni | 0,1 WW | 400 g – 8 szt |
Ogórki kiszone | 60 | 1 średni | 0,1 WW | 700 g |
Papryka czerwona | 270 | 1 duża szt | 1,2 WW | 220 g |
Pietruszka | 80 | 1 średnia szt | 0,4 WW | 180 g |
Pieczarka | 100 | 5 szt | 0 WW | 1,6 kg |
Pomidor | 250 | 1 szt duża | 0,6 WW | 420 g |
Rzodkiewka | 15 | 1 szt | 0 WW | 520 g |
Seler korzeniowy | 200 | 1 szt | 0,5 WW | 400 g – 2 szt |
Soczewica czerwona | 90 | 1/2 szklanki | 4,4 WW | 20 g – 1 i 2/3 łyżki |
Szparagi | 40 | 1 szt | 0,1 WW | 450 g -około 11 szt |
Szpinak | 200 | 1 szklanka mielonego | 0,1 WW | 2,5 kg |
Ziemniaki | 100 | 1 średnia szt | 1,7 WW | 60 g – 1 mała szt |
Owoce |
||||
Ananas | 80 | 1 plaster świeżego | 1 WW | 80 g – 1 plaster |
Arbuz | 100 | 0,8 WW | 120 g | |
Awokado | 200 | 1 sz | 0,8 WW | 240 g |
Banan | 200 | 1 średnia szt | 4,3 WW | 45 g – 1/4 szt |
Brzoskwinia | 100 | 1 średnia szt | 1 WW | 100 g – 1 średnia szt |
Cytryna | 120 | 1 szt | 0,9 WW | 135 g |
Czereśnie | 80 | 12 szt – około 1/2 szklanki | 1 WW | 80 g – 12 szt |
Grejpfrut | 300 | 1 szt ze skórką | 2,4 WW | 130 g – ok. 1/2 szt ze skórką |
Gruszki | 120 | 1 średnia szt | 1,5 WW | 80 g – około 2/3 szt |
Jabłko | 150 | 1 średnia szt | 1,5 WW | 100 g – 2/3 szt |
Jagody | 130 | 1 szklanka | 1,2 WW | 110 g – niepełna szklanka |
Kiwi | 90 | 1 szt | 1 WW | 90g – szt |
Maliny | 120 | 1 szklanka | 0,6 WW | 190 g |
Mandarynki | 90 | 1 szt ze skórką | 0,8 WW | 110 g |
Mango | 400 | 1 szt | 6 WW | 65 g |
Melon | 700 | 1/2 szt | 5,1 WW | 135 g |
Morele | 50 | 1 szt | 0,5 WW | 100 g – 2 szt |
Nektarynki | 120 | 1 szt | 1,2 WW | 100 g |
Pomarańcza | 300 | 1 szt duża | 2,8 WW | 105 g |
Porzeczki czerwone | 160 | 1 szklanka | 1,1 WW | 140 g |
Poziomki | 170 | 1 szklanka | 1 WW | 170 g – 1 szklanka |
Śliwki | 15 | 1 szt | 0,1 WW | 100 g – około 6 szt |
Truskawki | 150 | 1 szklanka | 0,8 WW | 185 g – około 18 szt |
Winogrona | 30 | 5 szt | 0,4 WW | 60 g – około 10 szt |
Wiśnie | 40 | 10 szt | 0,4 WW | 100 g – 25 szt |
Owoce suszone |
||||
Suszone banany | 30 | 2 łyżki | 2,5 WW | 12 g – 1 niepełna łyżka |
Figi suszone | 15 | 1 szt | 1 WW | 15 g – 1 szt |
Jabłka suszone | 10 | 2 plasterki suszonego | 0,5 WW | 20 g – 4 plasterki suszonego |
Morele suszone | 15 | 2 szt | 1 WW | 15 g – 2 szt |
Rodzynki | 15 | 1 łyżka | 1 WW | 15 g – 1 łyżka |
Śliwki suszone z pestką | 15 | 2 szt | 0,9 WW | 16g |
Orzechy i nasiona |
||||
Migdały | 15 | 1 łyżka | 0,1 WW | 126 g |
Orzechy laskowe | 15 | 1 łyżka | 0,1 WW | 170 g |
Orzechy włoskie | 40 | 10 szt | 0,4 WW | 87 g |
Pestki dyni | 10 | 1 łyżka | 0,1 WW | 78 g |
Pestki słonecznika | 10 | 1 łyżka | 0,2 WW | 50g |
Słodycze i ciastka |
||||
Cukier | 10 | 2 łyżeczki | 1 WW | 10 g – 2 łyżeczki |
Miód | 14 | 1 łyżeczka | 1 WW | 14 g – 1 łyżeczka |
Żelki | 8 | 3 sztuki | 0,5 WW | 13 g – około 5 szt |
Kakao | 5 | 1 łyżeczka | 0,2 WW | 22 g – około 4 łyżki |
Mars | 42 | 1 baton | 2,8 WW | 14 g – 1/3 szt |
Snickers | 51 | 1 baton | 2,5 WW | 20g |
Twix | 51 | 2 paluszki | 3,2 WW | 15 g |
Czekolada deserowa | 12 | 2 kostki | 0,7 WW | 16 g – 2,5 kostki |
Czekolada gorzka | 12 | 2 kostki | 0,65 WW | 18 g – 3 kostki |
Herbatniki | 10 | 1 szt | 0,7 WW | 13g |
Delicje | 15 | 1 szt | 0,8 WW | 20 g |
Pierniczki alpejskie | 12 | 1 szt | 0,8 WW | 15 g |
Ciasto drożdżowe | 20g | |||
Karpatka | 25 g | |||
Napoleonka | 23 g | |||
Eklerki z bita śmietaną | 50 | 1 szt | 1,7 WW | 28 g |
Jagodzianka | 100 | 1 szt | 6 WW | 16 g |
Pączek | 70 | 1 szt | 4,2 WW | 16 g |
Faworki | 15 | 1 szt | 0,7 WW | 20 g |
Napoje |
||||
Sok grejpfrutowy | 220 | 1 szklanka | 2 WW | 110 g -1/2 szklanki |
Sok jabłkowy | 220 | 1 szklanka | 2,2 WW | 100 g – niecałe pół szklanki |
Sok marchwiowy | 220 | 1 szklanka | 2,2 WW | 100 g – niecałe pół szklanki |
Sok pomarańczowy | 220 | 1 szklanka | 2,1 WW | 100 g – niecałe pół szklanki |
Sok pomidorowy | 220 | 1 szklanka | 0,5 WW | 450 g – 2 szklanki |
Sok wielowarzywny | 220 | 1 szklanka | 1 WW | 220 g – 1 szklanka |
Coca – cola | 220 | 1 szklanka | 2,2 WW | 100 g – niecałe pół szklanki |
Kawa bez cukru | 220 | 1 szklanka | 0 WW | |
Herbata | 220 | 1 szklanka | 0 WW | |
Alkohol |
||||
Piwo pełne | 300 | 1 mały kufel | 1,1 WW | 260 g |
Szampan | 100 | 1 kieliszek | 0,1 WW | 700 g |
Wino białe wytrawne | 100 | 1 kieliszek | 0 WW | |
Wino białe, słodkie | 100 | 1 kieliszek | 0,6 WW | 170 g |
Wino czerwone | 100 | 1 kieliszek | 0 WW | |
Wódka | 40 | 1 kieliszek | 0 WW | |
Dodatki |
||||
Ketchup | 15 | 1 łyżka | 0,3 WW | 52 g |
Majonez | 20 | 1 łyżka | 0 WW | |
Musztarda | 10 | 1 łyżeczka | 0,2 WW | 50 g – 5 łyżeczek |
Opracowała Anna Kaczorek na podstawie „Tabel składu i wartości odżywczej żywności”, Hanny Kunachowicz, Ireny Nadolnej, Beaty Przygody, Krystyny Iwanow, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
data-matched-content-rows-num=”3″ data-matched-content-columns-num=”3″