Jagoda czarna (borówka) a cukrzyca
Jagoda czarna (borówka) wpływa na prawidłowe kontrolowanie cukrzycy zmniejszając ryzyko powikłań dzięki dużej zawartości witaminy A. Wykorzystuje się ją głównie w profilaktyce oczu. Jednym z groźnych następstw cukrzycy jest cukrzycowa choroba oczu zwana wcześniej retinopatią. Zwiększone ryzyko powstania choroby (retinopatia) u diabetyków nasila dodatkowo dzisiejszy styl życia. Praca przy komputerze, używanie smartfona, sztuczne oświetlenie, oglądanie tv w połączeniu z niskim spożyciem witaminy A wysusza komórki nabłonka spojówki i rogówki oka. Powoduje to ograniczenie wydzielania łez prowadząc do zapalenia spojówek.
Aby uniknąć choroby w pierwszej kolejności należy porządnie kontrolować przebieg cukrzycy. Częste badania cukru, szybkie reagowanie na hiperglikemię, wyrównane HbA1c oraz prawidłowo zbilansowana dieta to klucz do sukcesu. Dodatkowo uzupełniając dietę o składniki z dużą zawartością witaminy A zapobiegamy chorobom oczu. Takim składnikiem, który pomoże nam w profilaktyce jest owoc jagody czarnej (czernica, borówka).
Ciekawostką jest że, już podczas II wojny światowej brytyjski RAF zauważył, że spożywanie jagód (przetworów) przez pilotów poprawiało ich widzenie w ciemności podczas lotów nocnych. Jedne badania potwierdziły to że, wyciągi z jagód powiększają obszar widzenia, poprawiają ostrość obrazu, usuwają zmęczenie oczu inne zaś nie. Prawdopodobnie spożywanie przetworów z jagód i rozpowszechnianie informacji o wpływie jagód na wzrok miało wprowadzić Niemców w błąd chroniąc prawdziwe źródło sukcesów lotów nocnych jakim był rozwój technologii radarowej.
Nie zmienia to stanu rzeczy iż, składniki czarnej jagody wpływają na wzrost elastyczności naczyń krwionośnych włosowatych (kapilarnych) zwiększając ich odporność. Regenerują rodopsynę – to barwnik odpowiadający za widzenie i mający działanie przeciwzakrzepowe. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, poprawiają ukrwienie w obrębie tęczówki. Zabezpieczają oko przed wolnymi rodnikami mając udział w przemianach oksydo-redukcyjnych. Witamina A zawarta w jagodach neutralizuje wolne rodniki w tkankach, o niskim stężeniu tlenu. W ten sposób uzupełnia działanie witaminy E, która redukuje wolne rodniki głównie w tkankach o dużym stężeniach tlenu. Dodatkowo witamina E jako antyoksydant chroni przed utlenianiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zapewnia to szczelność błon komórek oczu i zabezpiecza przed niszczeniem wewnątrzkomórkowy kod genetyczny.
Wcześniej uważano że owoce jagody mają wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi dzięki substancją zwanym glikokininom. Badania tego nie potwierdziły, ponieważ cukrzyca typu 2 związana jest ze zwiększonym stresem oksydacyjnym, zapaleniami, dyslipidemią i towarzyszącymi jej chorobami sercowo-naczyniowymi i nowotworowymi. Pozytywne efekty leczenia borówką czarną prawdopodobnie związane są z leczniczym działaniem na te w/w schorzenia.
Wysuwane są także hipotezy o bezpośrednim wpływie jagody na wydzielanie insuliny i/lub transport cukrów, ale nie ma jeszcze dowodów potwierdzonych testami medycznymi.
data-matched-content-rows-num=”3″ data-matched-content-columns-num=”3″