OGTT – doustny test tolerancji glukozy
Test OGTT należy wykonywać bez wcześniejszego ograniczania spożycia węglowodanów, w godzinach porannych u osoby będącej na czczo, wypoczętej, po przespanej nocy. Dwugodzinny okres między wypiciem roztworu zawierającego 75 g glukozy a pobraniem próbki krwi osoba badana powinna spędzić w miejscu wykonania testu, w spoczynku.
Wszystkie oznaczenia stężenia glukozy powinny być wykonywane w osoczu krwi żylnej, w laboratorium;
— w przypadku konieczności wykonania OGTT u osoby z nietolerancją glukozy (tj. stanem przedcukrzycowym) przyjmującej z tego powodu metforminę należy przerwać jej stosowanie na co najmniej tydzień przed dniem, w którym przeprowadzony zostanie OGTT;
— preferowaną metoda diagnostyki zaburzeń tolerancji węglowodanów jest wykonywanie OGTT w laboratorium z krwi żylnej. Nie należy stosować do celów diagnostycznych oznaczeń glikemii wykonywanych przy użyciu glukometrów.
Wyniki i interpretacja
– wynik poniżej 140 mg/dl (7,8 mmol/l) po 2 godzinach – prawidłowe stężenie glukozy.
– wynik w zakresie 140–199 mg/dl (7,8–11,0 mmol/l) po 2 godzinach – nieprawidłowa tolerancja glukozy (ang. impaired glucose toleration, IGT).
– wynik powyżej 200 mg/dl (≥11,1 mmol/l) po 2 godzinach – rozpoznanie cukrzycy
źródło: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, 2016 www.dk.viamedica.pl
data-matched-content-rows-num=”3″ data-matched-content-columns-num=”3″