OGTT – doustny test tolerancji glukozy

 Test OGTT (oral glucose tolerance test) – doustny test tolerancji glukozy. Badanie wykorzystywane do diagnozy cukrzycy i stanów przed cukrzycowych (np insulinooporność). Polega na określeniu czasu wydzielenia insuliny w reakcji organizmu na podanie 75 g glukozy.
 
Wskazania:
– stan przedcukrzycowy
– insulinooporność
– zespół metaboliczny
– podwyższony poziom glukozy na czczo
– cukrzyca w rodzinie
– cukrzyca u kobiet w ciąży

 Test OGTT należy wykonywać bez wcześniejszego ograniczania spożycia węglowodanów, w godzinach porannych u osoby będącej na czczo, wypoczętej, po przespanej nocy. Dwugodzinny okres między wypiciem roztworu zawierającego 75 g glukozy a pobraniem próbki krwi osoba badana powinna spędzić w miejscu wykonania testu, w spoczynku.

 Wszystkie oznaczenia stężenia  glukozy powinny być wykonywane w osoczu krwi żylnej, w laboratorium;

— w przypadku konieczności wykonania OGTT u osoby z nietolerancją glukozy (tj. stanem przedcukrzycowym) przyjmującej z tego powodu metforminę należy przerwać jej stosowanie na co najmniej tydzień przed dniem, w którym przeprowadzony zostanie OGTT;

— preferowaną metoda diagnostyki zaburzeń tolerancji węglowodanów jest wykonywanie OGTT w laboratorium z krwi żylnej. Nie należy stosować do celów diagnostycznych oznaczeń glikemii wykonywanych przy użyciu glukometrów.

Wyniki i interpretacja

– wynik poniżej 140 mg/dl (7,8 mmol/l) po 2 godzinach – prawidłowe stężenie glukozy.

– wynik w zakresie 140–199 mg/dl (7,8–11,0 mmol/l) po 2 godzinach – nieprawidłowa tolerancja glukozy (ang. impaired glucose toleration, IGT).

– wynik powyżej 200 mg/dl (≥11,1 mmol/l) po 2 godzinach – rozpoznanie cukrzycy

 

 

źródło: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, 2016 www.dk.viamedica.pl

 

 

data-matched-content-rows-num=”3″ data-matched-content-columns-num=”3″

Podobne wpisy