BMI – oblicz

 Przy podjęciu decyzji o odchudzaniu, należy poznać kryteria stosowane w ocenie masy ciała. Najpopularniejszym i najprostszym narzędziem do określenia i klasyfikacji niedowagi, nadwagi i otyłości jest wskaźnik masy ciała, szerzej znany jako BMI (body mas index). Uwzględniając zróżnicowania etniczne BMI zastąpił wcześniejsze tabela oparte głównie na badaniach statystycznych i jest obecnie powszechnie stosowany. Aby dowiedzieć się co jest z naszą wagą wystarczy masę ciała wyrażoną w kilogramach podzielić przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu.
 

www.glukoza.pl

Poniżej prosty przelicznik BMI on line

Twoja waga(kg):

Twój wzrost(cm):

Twoje BMI:

To znaczy:

 

 

  Oczywiście jak każdy wskaźnik, ten również nie jest doskonały. Jego wadą jest brak uwzględnienia składu masy ciała. Osoby z tzw mięśniową budową ciała mogą – zgodnie ze wzorem – zaliczone do osób z nadwagą. Należy więc, w pierwszej kolejności poznać jaką budowę ciała posiadamy.

Prawidłowe BMI – między 18,5 a 25 kg/m2

Niedowaga – poniżej 18,5 kg/m2.

Wartości niższe lub równe 15 kg/m2 są uznawane za niebezpieczne niski i mogą stanowić zagrożenie życia.

W otyłości wyróżniamy III stopnie:

Otyłość I stopnia: BMI ≥30 kg/m2

Otyłość II stopnia: BMI ≥35 kg/m2

Otyłość III stopnia: BMI ≥40 kg/m2

  

 Ten ostatni rodzaj otyłości określany jest terminem otyłości olbrzymiej, jest stanem zagrażającym życiu. Należy się natychmiast skonsultować z lekarzem !!!

 

 Uwaga! Szybka redukcja masy ciała nie jest zalecana przez żadnego dietetyka, w szczególności osobom starszym. Najbezpieczniejsza utrata masy ciała powinna wynosić około 0,5-1 kg/tydzień. Wpływa o korzystnie na układ naczyniowy, nie powoduje zmian w psychice oraz pozwala rozciągniętej skórze stopniowo dostosować się do nowej objętości.

 

data-matched-content-rows-num=”3″ data-matched-content-columns-num=”3″

Podobne wpisy