imbir na cukrzycę i rozgrzewkę

 Imbir to popularna przyprawa oraz naturalny antybiotyk. Znany z pozytywnego działania na trawienie, immunologię oraz stany zapalne. Ostatnie badania potwierdzają, że imbir obniża poziom glukozy we krwi. Badaniami objęto grupę 88 pacjentów z co najmniej 10 letnią historią cukrzycy typu 2.

 
 Część uczestników badania (cukrzyca) otrzymywało 3 gramy imbiru w postaci suchego proszku w kapsułce a reszta tzw placebo. Po ośmiu tygodniach w grupie otrzymujących imbir stwierdzono obniżony poziom glukozy na czczo ze 171 mg/dl do 150 mg/dl. Zaś w grupie pacjentów przyjmujących placebo odnotowano wzrost poziomu cukru.

Obniżenie poziomu cukru jest efektem wpływu imbiru na enzymy wątrobowe, które m.in rozkładają glukozę.

Aby osiągnąć efekt terapeutyczny zaproponowano osobą chorym na cukrzycę typ 2 spożywanie 3 – 4 gram imbiru dziennie.

Jesień w pełni. Wracamy do domu przemarznięci. Proponujemy napój na szybkie rozgrzanie i przeciwdziałanie przeziębieniu.

Poniżej przepis na rozgrzewający napój z imbirem:

1 szklanka wody , 2 cm korzeń imbiru, 3 goździki, 1 łyżeczka kurkumy

Imbir obieramy i siekamy na drobno. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu, przez 15 min. Przecedzamy przez sitko. Można pić z miodem (pamiętaj! 15 gram miodu = 1 WW)

 Właściwości:

Imbir – bylina działająca napotnie i przeciwkaszlowo. Zalecana jest osobom z tendencją do zimnych kończyn, ponieważ wspomaga krążenie krwi. Wspiera organizm w walce a wirusami i bakteriami. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zawału serca.

Goździki – przyprawa działająca przeciwzapalnie, hamuje rozwój infekcji drożdżowej. Działają lekko znieczulająco.

Kurkuma – przyprawa od dawna stosowana w Indiach i Chinach przy chorobach układu oddechowego, chorób pasożytniczych, wrzodów oraz stanów zapalnych.

 

data-matched-content-rows-num=”3″ data-matched-content-columns-num=”3″

Podobne wpisy