
Podobne wpisy
Glukoza we krwi – normy
Glukoza – związek chemiczny należący do cukrów prostych, który jest paliwem energetycznym dla całego organizmu. W trakcie przemiany materii wszystkie węglowodany złożone przekształcają się w glukozę oraz inne cukry proste…
Słodycz Wiedzy – program dla dzieci z cukrzycą 1
SŁODYCZ WIEDZY to Ogólnopolski Program Stypendialny realizowany przez Towarzystwo Pomocy Dzieciom i Młodzieży z Cukrzycą. Stypendium może otrzymać każdy uczeń chory na cukrzycę. Jest przyznawane w trzech kategoriach – szkoły podstawowej,…
Wino i winogrona – profilaktyka cukrzycy typu 2
Właściwości antyoksydacyjne wina, dzięki polifenolom które zawiera, znane jest od lat. Ma to również znaczenie w kierunku rozwoju lub prewencji cukrzycy typu 2. Przeprowadzono szereg badań, które skupiły się nad wpływem…
Badanie poziomu cukru
Badanie poziomu cukru Poziom glukozy we krwi powinno być badaniem, które wykonywać należy jako element rutynowej kontroli w laboratorium. Zawsze kiedy pojawiają się objawy hiperglikemii lub hipoglikemii, oraz w trakcie ciąży….
Czekolada a cukrzyca
W czerwcu 2018 roku podczas corocznego zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego na Florydzie (Orlando) zaprezentowano najnowsze badania naukowe dotyczące wpływu czekolady na kontrolę i prowadzenie cukrzycy. Przedstawiono w nich, że osoby…
Jarmuż – źródło witamin i kwasu foliowego.
Jarmuż – warzywo należąca do rodziny kapustnych. Jeden z najstarszych odmian użytkowych z tego gatunku. Liście jarmużu nadają się do spożycia dopiero po pierwszych przymrozkach, kiedy tracą gorzki smak. Roślina dwuletnia,…