krzywa cukrowa
Test tolerancji glukozy jest też obowiązkowym badaniem dla kobiet w ciąży. Jak przebiega doustny test obciążenia glukozą i jak należy interpretować jego wyniki?
Krzywa cukrowa to badanie, które obowiązkowo wykonuje się u kobiet w ciąży, by sprawdzić, czy nie rozwija się u nich cukrzyca ciążowa. Poza tym powinny go wykonać osoby, u których poziom cukru we krwi na czczo jest nieco podwyższony lub jest w normie, ale lekarz podejrzewa występowanie cukrzycy. Badanie jest bezbolesne, ale trzeba na nie poświęcić ponad 2 godziny. Przez 3 dni przed wykonaniem testu stosuje się normalną dietę bogatą w węglowodany (przynajmniej 150 g dziennie).
Jeśli to możliwe, należy odstawić na 3 dni leki zaburzające gospodarkę węglowodanową (moczopędne, doustne środki antykoncepcyjne, sterydy). Ostatni posiłek można zjeść na 12 godzin przed testem. Na 24 godziny przed nim nie należy pić alkoholu, palić papierosów i podejmować wysiłku fizycznego. Aby wynik był miarodajny, ogólny stan zdrowia badanej osoby musi być dobry, bo nawet przeziębienie może go zafałszować.
W przychodni pacjentowi pobiera się próbkę krwi żylnej (do testu nie należy używać glukometrów), z której oznacza się wyjściowe stężenie cukru. Następnie pacjent otrzymuje 75 g glukozy rozpuszczone w 250 – 300 ml wody, które musi wypić w ciągu 5 minut. Kolejną próbkę krwi pobiera się po 60 minutach, a trzecią po kolejnej godzinie. Czekając na pobranie krwi, pacjent nie może opuszczać przychodni i forsować organizmu.
Stan przed cukrzycowy mogą sugerować wyniki 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l), a po 2 godzinach 140-199 mg/dl (7,8-11 mmol/l). Cukrzycę potwierdzają wyniki w 2 godzinie testu od 200 mg/dl (11,1 mmol/l).
Cukrzycę można rozpoznać także na podstawie pomiaru poziomu cukru we krwi – gdy wynosi on 126 mg/dl (7,0 mmol/l) lub więcej, z tym że taki wynik musi być stwierdzony dwukrotnie.
Autor: Anna Jarosz – artykuł pochodzi z miesięcznika „Zdrowie”
data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″