Czekolada a cukrzyca
W czerwcu 2018 roku podczas corocznego zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego na Florydzie (Orlando) zaprezentowano najnowsze badania naukowe dotyczące wpływu czekolady na kontrolę i prowadzenie cukrzycy. Przedstawiono w nich, że osoby chore na cukrzycę mogą bez negatywnych następstw dla swojego zdrowia spożywać czekoladę. Informacja ta dotyczy zarówno dorosłych, jak i dzieci. Stwierdzono brak medycznych przeciwwskazań, by diabetyk zjadał codziennie małą porcję prawdziwej czekolady zawierającej co najmniej 77% kakao.
Ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao jest bogatym źródłem magnezu, który wspomaga dobre samopoczucie, poprawia koncentrację i dodaje energii. Dodatkowo, zawarte w niej flawonoidy hamują procesy utleniania tzw. „złego” cholesterolu (LDL), co ma duże znaczenie w ochronie układu krwionośnego i serca. Wspomniano również, że regularne spożywanie niewielkich ilości ciemnej czekolady może obniżać ryzyko insulinooporności dzięki poprawie wrażliwości komórek na insulinę.
Należy jednak pamiętać, że ze względu na wysoką kaloryczność, czekolada powinna być spożywana w ramach dobrze skomponowanej i zbilansowanej diety, szczególnie u osób z cukrzycą. Dodatkowo, eksperci podkreślają, że wybierając czekoladę, należy unikać produktów z dodatkiem cukru i sztucznych substancji słodzących, a stawiać na te o prostym składzie.
Ciekawostką jest, że w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach wprowadzono „dietę z czekoladą” dla pacjentów oddziału diabetologicznego. Dzieci otrzymują do 4 tabliczek ciemnej czekolady (co najmniej 77% kakao) na obiad lub podwieczorek. Dzięki temu młodzi pacjenci i ich rodzice oswajają się z faktem, że czekolada w odpowiednio dobranych proporcjach może być elementem zdrowego żywienia. Ponadto, takie podejście pomaga zmniejszyć stres związany z dietą i poprawia przestrzeganie zaleceń dietetycznych przez pacjentów.
1. Wpływ czekolady na poziom glukozy we krwi
Badania wykazały, że ciemna czekolada, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, powoduje wolniejsze uwalnianie glukozy do krwi, co może pomóc w stabilizacji poziomu cukru. To sprawia, że niewielkie porcje czekolady są bezpieczniejsze dla diabetyków w porównaniu do innych słodyczy.
2. Wpływ na mikrobiom jelitowy
Flawonoidy zawarte w czekoladzie mogą korzystnie wpływać na mikrobiom jelitowy, wspierając rozwój korzystnych bakterii. Zdrowy mikrobiom jelitowy odgrywa kluczową rolę w metabolizmie glukozy i insuliny, co może dodatkowo wspomagać kontrolę cukrzycy.
3. Rola teobrominy
Ciemna czekolada zawiera teobrominę, naturalny stymulant o działaniu łagodniejszym niż kofeina. Teobromina poprawia krążenie krwi, co może wspierać układ sercowo-naczyniowy, który u diabetyków jest narażony na większe ryzyko powikłań.
4. Suplementacja magnezem
Czekolada jako źródło magnezu może być pomocna w zapobieganiu niedoborom tego pierwiastka, które często występują u diabetyków. Magnez wspomaga pracę mięśni, serca oraz układu nerwowego, a także wpływa na poprawę wrażliwości insulinowej.